Yves Saint Laurent – под крилото на Dior (част 1) – Мамасита Мода

Yves Saint Laurent – под крилото на Dior (част 1)

Коя съвременна жена не е чувала името Ив Сен-Лоран или пък просто Сен-Лоран? Няма такава! Това е името на един от най-известните модни брандове в света и не само – това е името на великия иноватор, който се осмелил да измести статуквото и записал нова история в модата, а именно дизайнерът Ив Хенри Донът Матю-Сен-Лоран.

Ив Сен-Лоран е роден в Алжир през лятото на далечната 1936 година в семейството на адвокат. Още от дете проявява интерес към модата и започва да прави хартиени кукли-модели. В ранните си тинейджърски години създава рокли за своята майка – Люсиен, която го подкрепя и помага да осъществи мечтите си, и двете му сестри – Мишел и Бриджит. 

Ив Сен-Лоран със своите кукли от хартия
Част от куклите-модели и създадените за тях облекла

През далечната 1953-та Сен Лоран участва в конкурс за млади модни дизайнери, организиран от International Wool Secretariat. След като е класиран на първо място, бива поканен на церемонията по награждаване в Париж, на която отива заедно със своята майка. По време на престоя си там, двамата се срещат с главния редактор по онова време на емблематичното модно списание “Vogue” – Мишел Де Брюноф. 

Младият Ив Сен-Лоран с една от скиците си за конкурса, 1953г.

Брюноф е впечатлен от скиците на младият тогава Ив и по негов съвет 17-годишният младеж записва обучителен курс в Chambre Syndicale de la Haute Couture. 

По-късно същата година младият талант отново взима участие в конкурса на International Wool Secretariat и за пореден път печели, като побеждава своя приятел Фернандо Санчез и днес изключително популярния Карл Лагерфелд. Не дълго след конкурса Сен-Лоран изпраща свои скици на Мишел Де Брюноф, който ги харесва и в последствие организира среща със звездния дизайнер Кристиян Диор. И познайте! Диор вижда потенциала в младия Ив и веднага го наема на работа. 

Кристиан Диор и Ив Сен-Лоран, 1955г.

Едва няколко години по-късно (през 1957-ма), когато Диор е едва на 52 години, той обявява талантливият Ив Сен-Лоран за негов наследник. Така само 21-годишен той става главен дизайнер на модна къща Dior и още с пролетната си колекция спасява модната империя от финансов крах. А творбите му, придържащи се към, но същевременно смекчаващи остротата на колекцията New Look на Dior, го нареждат сред световните звезди в модната индустрия. Емблематична в историята остава т.нар. “trapeze dress”. 

След успешното представяне на първата му колекция за Диор “Ligne Trapéze”
Тrapeze dress (роклята с кройка тип “трапец”)
Скица на рокля от колекция “Ligne Trapéze”

Същата година през октомври, за съжаление на всички, Кристиан Диор умира. Може би го е усещал, може би е знаел, че друг велик трябва да го наследи. Кой ли би могъл да каже…

Едва встъпил в длъжност, тепърва “прохождащият” дизайнер с иновативно мислене бързо и непоколебимо жъне успехи, но уви, през 1960 година се налага да се завърне в Алжир като войник от френската армия по време на алжирската война за независимост. Чувствителният Ив претърпява сериозна душевна травма, която го изпраща в болница. По време на лечението си там получава известие, че е освободен от позицията си в компания Dior (вече собственост на Марсел Бусак). В следствие състоянието му се влошава и бива преместен в друга болница, където лечението включва психотропни вещества, успокоителни и електрошокова терапия. Това, за жалост, бележи и началото на сериозни за него ментални проблеми и зависимостта му към наркотиците, а по-късно и алкохола.

Сен-Лоран обаче не се примирява и през ноември същата година съди Dior за неправомерно прекратяване на договора между тях и печели делото с обезщетение в размер на 48 хил. паунда. 

След възстановяването си заедно със своя партньор – индустриалеца Пиер Берже, и с финансиране от милионера Дж. Мак Робинсън, откриват своя модна компания, гордо носеща името на дизайнера (Yves Saint Laurent YSL).

Ив Сен-Лоран и Пиер Берже

Може би се чудите какво се случва след това? Сега ще загатнем само, но във втората част на статията ще научите подобности около този изключителен творец и модата, която ни е завещал. След създаването на YSL започва бурно развитие на бранда, множество успехи за дизайнера и компанията, а едно от най-значимите му постижения касае не само модата, но и равенството на половете. Ив дава свобода и самочувствие на жените, пък висшата мода прави достъпна за по-широк кръг хора със своите Pret-a-Porter House YSL.

Лого на модна къща Ив Сен-Лоран, 1962г.

* Снимките са собственост и са копирани от The Fondation Pierre Bergé– Yves Saint Laurent, Musée Yves Saint Laurent Paris и други източници. Мамасита Мода не претендира за авторско право над снимките.

preloader