Yves Saint Laurent – да промениш света на модата (част 2) – Мамасита Мода

Yves Saint Laurent – да промениш света на модата (част 2)

Създавайки своята компания за дамски дрехи, Ив Сен-Лоран поставя началото на една от най-известните и реномирани в наше време модни империи, които днес предлагат богато разнообразие от луксозни стоки, както за жени, така и за мъже. И успехът за него не се бави!

От 60-те до 70-те години на миналия век компанията се развива главоломно и налага нова, унисекс мода. Сред най-емблематичните модни творби са смокингът за жени (началото на дамските костюми с панталон), сафари якета за мъже и жени, тесните панталони, високите тесни ботуши по крака, гащеризоните, съвременен прочит на силуетите от 20-те, 30-те, 40-те години и много други. 

“Le smoking”
Сафари яке за жени
Скица на сафари яке за жени
Асембъл със сафари яке по модела от горната скица, част от колекция на фондация Пиер Берже
Модел на гащеризон
Асембъл с високи ботуши по крака, част от колекция на фондация Пиер Берже

Френският дизайнер с алжирски произход прави висшата мода достъпна за всички и е първият, обявил Pret-a-Porter линия в първата Pret-a-Porter House YSL Rive Gauche. А първи клиент на магазина е небезизвестната френска актриса – Катрин Деньов, за чието облекло Ив Сен-Лоран не спира да се грижи през годините.

Всъщност двамата стават много близки и остават приятели до края, а Катрин е една от големите музи (говори се, че е най-голямата муза) на френския дизайнер.

Ив и Катрин през 1966г.
Шлиферът носен от Катрин Деньов във филма на Луис Бунюел – „Красавицата на деня“ (Belle de jour – 1967)
Катрин Деньов с емблематичното палто с леопардов принт
Катрин и Ив през 1985г.

Модните му колекции са вдъхновени от творци на съвременното изкуство като Пийт Мондриан, Пикасо и много други. Имал множество музи сред дамите също (негови манекени, принцеса Грейс от Монако, Катрин Деньов и др.). Той е и първият дизайнер на висша мода, поканил тъмнокожи модели за своите дефилета.

Дизайнерът дава свобода и комфорт на дамите, като обаче не пропуска да подчертае женствеността в моделите си дамски дрехи. Той успешно пресъздава многопластовия образ на жената от нашето съвремие – за жената, която е на равно с мъжа, дейната и независима жена, която има нужда от удобно облекло и в същото време фината, изискана дама, която се превъплъщава в приказна принцеса, когато рокля гали тялото й.

Творба на Пийт Мондриан, 20-те години на 20 век
Модели с коктейлни рокли от прословутата колекция “The Mondrian Collection”, 1966г.
Грейс Кели, принцеса на Монако (и муза на Сен-Лоран), облечена с Мондриан рокля

Всяка година Ив подготвял по две колекции съответно за висша мода и за Pret-a-Porter, което с времето става почти непосилно за него. Здравето му е нестабилно, а зависимостта към алкохола и кокаина силно се задълбочава. През 2002-ра дизайнерът се оттегля от светлините на прожекторите и модния подиум, и се усамотява в къщите си в Нормандия и Маракеш. 

През годините Ив Хенри Донът Матю-Сен-Лоран получава множество отличия не само от ценителите на модата, от дамите по света, не само от своите колеги и критици, но и такива като например самостоятелна изложба в Metropolitan Museum of Art, званието “командир на почетния легион”, дадено му от Жак Ширак и много, много още.

Различният поглед, творческият дух, усърдният труд, постоянството, стремежът към постоянно подобрение, визията за свят на равенство създават тази световноизвестна, успешна и неумираща мода. Компанията и марката YSL са това, което са, най-вече зараси делото и гения на своя създател!

Ив Сен-Лоран с модела Летисия Каста и актрисата Катрин Деньов на ретроспекцията на 40-годишната му кариера в Седмица на модата в Париж през 2002 година

През 2008-ма почива от глиобластома (рак на мозъка) в резиденцията си в Париж, но изкуството му, модните шедьоври, наследството, което ни е оставил, са живи и днес.

И едва ли има някой, който би се усъмнил в това. Вече повече от 50 години по-късно моделите на Сен-Лоран са все още актуални, модерни, стилни и всяка от нас има поне един такъв в гардероба си! Просто Ив – гений на нашето съвремие!!!

* Снимките са собственост и са копирани от The Fondation Pierre Bergé– Yves Saint Laurent, Musée Yves Saint Laurent Paris и други източници. Мамасита Мода не претендира за авторско право над снимките.