#polkadots – Мамасита Мода

#polkadots

Очарователните ❤️ #polkadots ❤️ (#полкa точки) е един от най-популярните десени в света и с чара си успява винаги да е сред първенците в модата.

Десен “полка точки”

Предполага се, че името му идва от популяния през 19-ти век танц- полка. Чешкият танц полка бързо става популярен и завладява не само Европа, но и Америка.

А ако се чудите кое е общото между танца и десена, то това е времето, в което стават популярни. 🙂

Танц “полка”

Но обожаваните днес точки не винаги са били на почит…

В Средновековието, както точките, така и райето са били табу. Защо точките? Защото в древността не е имало машинно принтиране/тъкане на подредени, симетрични точки. Върху единствените произведени тъкани от този вид точките са били разположени неравномерно. Някога това се свързвало с вилнеещите по онова време бичове за човечеството, а именно силно заразните болести. Такива били например чумата, дребната шарка, проказата, обикновено били съпътствани с обриви. А десенът със случайно разпръснати точки наподобявал обрив на заразно болен човек. Това била и причината да са сред най-непредпочитаните десени през средните векове.

И ако в Средновековието полка десенът е бил неприемлив за облекло, то в средата-края на 19-ти век става изключително атрактивен за дамите и от тогава до днес “полка точките” стават завинаги модерни. 

Преди десенът да получи името “полка точки”, през годините в Европа е носил много и различни имена. Така например точките върху тюл били наричани “Dotted-Swiss”, а във Франция – “quinconce” (шахматен).

А пък супер сладурско е как в Испания наричат точките – lunares (малко луни). 🙂

Тези обаятелни “малки луни” са обожавани не само от великите дизайнери през вековете, но също са възпяти от не един и двама велики музиканти. Пример за това са песни като “Polka Dots and Moonbeams” на Франк Синатра, “Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polkadot Bikini” в изпълнение на Брайън Хайланд, Джони Холидей и други.

С времето се появяват навсякъде под всякаква форма. Може да ги видим на чаша, стол, тапет, чанта, очила и къде ли още не.

В емблематични за историята и модата се превръщат бански #бански на полка точки 🩱 , рокли 👗 , шалове🧣 . През годините са носени от дами като #мисамерика#minniemouse, моделите на Кристиан #диор, дефилирали с топколекцията му “Newlook”, Елизабет #тейлър#мерилинмонро💋 , #джулия #робъртс и много, много други.

Мис Америка – Норма Смолууд1926 
Мерилин Монро, 1951
Принцеса Даяна, 1988
Джулия Робъртс, сцена от филма “Хубава жена”, 1990

Несъмнено може да кажем, че #polkadot е неумиращата модна класика! Запазена е актуална и днес, както в ежедневно, така и в официално и бизнес облекло. Всяка дама се чувства забележима и важна, когато носи рокля с полка точки или пък аксесоар в полка точки.

С етикети
preloader