Blossom | Нежно разцъфване… с дъх на жена – Мамасита Мода

Blossom | Нежно разцъфване… с дъх на жена

Прекрасни, нежни, изящни – ТВОРБИ НА ПРИРОДАТА!

Може би знаете, че цветята са сред любимците на великите творци – художници, дизайнери, поети, певци. Срещаме ги в уханието на любимите си парфюми, изрисувани върху най-красивите ни рокли, закачливо намигащи от картината в хола, гравирани на висулката на прекрасното ни колие и на още хиляди места. И навсякъде те са повече от обаятелни!

Божурите на Азия

Смята се, че флоралният принт идва от Изток. А от Ориента и Азия се запътва на Запад и се превръща в символ на цели епохи.

Божурът е обявен за национален символ на Китай и в негова чест се повежда известният Фестивал на божурите. Китайците вярват, че божурът пази любовта, носи щастие и увеличава богатството. Преди повече от 2 000 години е бил обявен за „цар на цветята“.

Картина на божур

Той бил олицетворение на достойнство и чест, слава и разкош, изобилие и богатство. Красял градините на императори и аристократи, а цъфтежът му символизирал настъпването на пролетта и още тогава бил отбелязван като голям национален празник.

Според Фън шуй идеологията когато божурът цъфти, привлича благосъстоянието и затова е най-важното цвете. А белите божури са тези с най-чиста и силна енергия.

Бели божури

Цветето задължително трябва да присъства в дома, независимо под каква форма. Така например, ако не можеш да го засадиш, слагаш го във ваза. А когато прецъфти, слагаш изкуствени или пък предмети с изрисувани върху тях божури.

Божури, изрисувани върху предмет от бита

За първи път върху текстил

Първоначално цветята (разбирайте божури) се бодирали върху коприна. Бродерията била богата и пъстра, с големи кичести цветове, символизирайки богатството на живота. Понякога цветята се изобазявали самостоятелно, а друг път компания им правела безсмъртната птица Феникс. Според китайската култура заедно двата символа са изражение на безкрайното, най-голямото възможно щастие и изобилие.

Автетичен текстил с бродирани божури и жар-птица (феникс)

Когато фината, богато украсена с божествени цветни божури коприна се появила в Европа, била изключително скъпа и всъщност достъпна единствено за аристокрацията. Тъй като обаче безспорно запленила Запада, производителите на запад започнали да копират прекрасния флорален текстил и да търсят по-евтини варианти за неговото производство. Така той станал по-широко достъпен и поел по пътя на увековечаването.

Средните векове и дантелата

Дантелата се ражда в Средновековието с основната задача да надгради и разчупи грубоватата простота на онова време. Красяла е яката на дамски и мъжки облекла с богати, многодетайлни флорални форми.

Венецианска дантела
Мъж, носещ венецианска дантела като част от облеклото

Венецианската дантела става изключително популярна и дълго време Венеция ревниво пази тайната за техниката за нейното създаване. Така си спечелва изгодна пазарна позиция и нейните занаятчии изпълняват поръчки за цяла Европа. Чак в края на 16-ти век прекрасната Венецианска дантела става част от облеклото и на обикновените хора.

Лалета и нар: 16-ти и 17-ти век

Флоралният десен се появява и върху щедро украсения с орнаменти текстил от Персия по време на т.на. Ислямски период (ранен 17-ти век).

Симетрично разположени лалета, нарове и гроздове, вплетени в меко кадифе, са сред най-изящните и любими облекла в Персия. От там Персийските флорални платове през Османската Империя достигат до днес известната като моден доминант Италия.

Автентитечен Персийски текстил

Индия е цялата в цвят!

Чак в края на 17-ти век принтирани върху текстил цветя се появяват в Европа. Платовете са донесени от Индия и в онзи момент технологията е напълно неизвестна за европейците.

Автентичен Индийски текстил с флорален принт

През 1759 година британските текстилни дизайнери откриват техниката за производство, а с настъпването на индустриалната революция през 19-ти век започва масово производство и принтираният флорален текстил се превръща в широко достъпен продукт.

Брокатени маргаритки или слънчоглед

Емблематични пък за 18-ти век стават магаритките, карамфилите и розите, избродирани с вплетена златиста или сребриста нишка. Флоралните мотиви стават емблема на модата през тази ера. Цветя в по-малък мащаб, фини стебла и листа са предпочитаните в края на века.

Мъжко облекло с бодирани цветя със сребриста нишка

През Викторианската ера особена популярност добива слънчогледът. Застанал веднъж под “светлините на прожекторите”, слънчогледът остава завинаги там и по онова време се среща изрисуван на стени, плочки, текстил (може би не много по-различно от днес 🙂 ).

Текстил със слънчогледи

От Изток на Запад: пътешествие в настоящето

Преди божурите да дойдат от Изток, никой на Запад не си е и представял цвете върху плат! Но днес – днес е друго!

През 20-ти и 21-ви век темпото на промяната е многократно по-бързо от това на всички предишни времена и същото важи за модата. Затова и е трудно да отличим коя е флоралната тенденция в нашето съвремие.

Модата в наши дни се променя мигновено и ако през 60-те години на 20-ти век се говори за “Flower Power”, през 90-те се връщаме отново към слънчогледи и маргаритки, през 2014-та са модерни клинове с флорален принт, то днес има огромно разнообразие от всички тенденции през годините и всеки има свободата да носи, каквото пожелае и както пожелае.

Flower Power 60s

В гардероба си навярно имате риза с бродирани цветя, макси пола с флорален принт, разкроена рокля с пъстър флорален десен и най-малкото, бижу или аксесоар за коса с красиви текстилни цветя.

Разкроена рокля с флорален десен и фина дантела на ръкавите
Дамски къс гащеризон с флорален десен

Ами, това е – цветята са спътници на нашия живот (и в природата, и в модата)! НАСЛАЖДАВАЙТЕ ИМ СЕ!

preloader