Кафе. Кафе лате! – Мамасита Мода

Кафе. Кафе лате!

Знаете ли, че една от най-популярните напитки в света е кафето ☕️☕️☕️ .

Кафето се приготвяна от изпечените смлени семена на някои видове кафеено дърво, отглеждани в повече от 70 страни по света. Смята се, че за първи път напитката “кафе” се появява през 15-ти век в Йемен.

Кафеено дърво
Кафеени зърна

Първоначално кафееното дърво започва да се отглежда в Арабския свят, а от там се пренася в Италия, която днес е известна не само с пастата, но и с почитанието си към кафето. От там се разпространява в цяла Европа и Америка.

Навярно знаете, че кафето съдържанието кофеин. Това е и причината да действа като стимулант на нашия организъм – увеличава бодростта и стимулира мозъчната дейност. Заради ободряващото си въздействие, завладява целия свят.

Кафе Лате (#latte) пък е една от най-разпостранените разновидности на освежаващата кафеена напитка. Приготвя се от кафе и мляко, като съотнопението им варира, както и дали млякоте е разбито с пяна или не. В най-съвременния си вариант (именно с пухвака и мека пяна в съотнощение 1/4) поставя началото си от #starbucks.

Всеки си има препочитания за типа кафе 🙂

Разбира се, изначално #кафе #лате се свързва с Европа и по-точно с #италия🇮🇹 (кой ли би се изненадал), #франция🇫🇷 и #испания🇪🇸 . А нежният му, топъл и “вкусен” #цвят се превръща в може би най-разпространената вариация на бежовия цвят.

Кафене “Флориан” – най-старото в Евопа. Открито във Венеция през 1720г.
Кафене “Флориан” – най-старото в Евопа. Открито във Венеция през 1720г.

Цвят “лате” е сред най-светлите нюанси в палитрата “кафе”, като се свързва с топлота, вкус и аристократичност. Според психолозите този цвят стабилизира нервната система на човека, създава усещане за уют и освобождава съзнанието.

Изключително много се ползва в интериора, но не на последно място и в дамската #мода👠. Лате цветът е символ на изисканост и елегантност, но за да не стане скучен, дизайнерите обикновено слагат акцент – интересен принт, аксесоар или пък съчетание с много ярки цветове. Така например, по-долу може да видите как към стилната визия на #роклята 👗 в акцент е добавен кожен #колан с обемна #катарама.

С етикети
preloader